Cascada Niagara – la granita a doua state

Cascada Niagara este situata intre lacurile Ontario si Erie: asa-numita “Potcoava” (Horseshoe Falls) din partea canadiana este cea mai des vizitata parte a continentului nord-american. Niagara este destinatia preferata de proaspat casatoriti. Niagara aduce SUA si Canadei venituri mari din turism.

 

 

Cascada Niagara se gseste pe fluviul cu acelasi nume. A aparut in ultima epoca glaciara. Oamenii de stiinta nu sunt siguri daca a avut loc acum 9.000 sau 10.000 de ani. Pe langa fluviul Niagara, la granite cu Statele Unite, se afla Insula Caprei, care imparte cascada in doua. Nivelul American al Niagarei, American Falls, are 51 m si este cu doi metri mai inalt decat cel Canadian, numit Potcoava (Horseshoe Fall). Pe teritoriul Canadian curge aproape 90% din volumul apei cascadei. Datorita eroziunii continue, pragul cascade se retrage spre vest cu 1,5 m anual. Din fluviul Niagara, apa curge intr-un bazin cu o lungime de 11 km si 100 km adancime. Caderea apei, care formeaza nori de apa, este fascinanta.

 

Regiunea Marilor Lacuri este cea mai mare suprafata cu apa din zona continentala din lume. La inceput, aici locuiau amerindienii, iar, din anul 1806, regiunea a inceput sa fie colonizata de albi. Teritoriul cascadei a fost mereu un subiect de disputa. In anul 1812, locuitorii partii americane au inceput sa colonizeze si celalalt mal. Ca urmare a acestui fapt, s-a declansat razboiul a carui miza era importanta economica a acestei regiuni. Canada, pe atunci parte a Imperiului Colonial Britanic, a opus o mare rezistenta. Dupa mai multe serii de negocieri, s-a revenit la starea initiala dinaintea razboiului.

 

 

In 1950, Canada si Statele Unite au semnat intelegerea privind Cascada Niagara. Ambele state au construit immense hidrocentrale care satisfac necesarul intregii regiuni a Marilor Lacuri. In intelegere s-a stabilit minimul apei care este directionat in raul Niagara ( in sezonul touristic peste 2.800 metri cubi/sec., in celelalte perioade ale anului 1.400 metri cubi/sec.) pentru a garanta maxima atractie pentru turisti. Cascada atrage multi turisti, intreaga regiune traind numai din turism. In fiecare an vin peste 12 milioane de turisti pentru a admira aceasta minune a naturii si pentru  a vedea apele Potcoavei canadiene.

Cascada Niagara nu este numai granita celor doua state. Si americanii, si canadienii au creat orase cu acelasi nume – Niagara Falls. Fiecare dintre aceste doua orase omonime are 70.000 locuitori, unul aflandu-se in Canada, iar celalalt in statul New York. Sunt legate intre ele printr-un pod peste fluviul Niagara, numit Podul Curcubeului.

 

 

De ambele parti, americana si canadiana, au fost ridicate lanturi hoteliere si restaurante. De ele profita in calatoria de nunta proaspat casatoritii pentru care Cascada Niagara este una dintre destinatiile preferate.

 

Ce trebuie sa stiti:

1.Denumirea Niagara vine din limba amerindienilor: “Ni-a-ka-ra” care inseamna “tunet de apa”.

2.Curajosii care se decid sa sara in butoaie de lemn in cascada sunt denumiti de americani “diavolii curajosi”.

3.La Cascada Niagara a fost realizat, in anul 1953, cunoscutul film “Niagara”, in regia lui Henry Hathaway, cu Marilyn Monroe in rolul principal.

4.Cel care a descoperit Canada, Jacques Cartier, a fost primul alb care a admirat aceasta minune a lumii, Cascada Niagara.

 

Incercari de traversare a Cascadei Niagara:

-in anul 1829: Sam Patch a supravietuit traversarii

-in anul 1901: Annie Edson Taylor (pe o pluta de lemn) a supravietuit

-in anul 1911: Bobby Leach (pluta metalica), sase luni in spital, a supravietuit

-in anul 1928: Jean Lussier din Quebec ( cu trei tevi metalice imbracate in cauciuc) a supravietuit

-in anul 1930: Grecul Georgios Stathakis (intr-un butoi de metal si lemn) a murit

-in anul 1951: William Red Hill (intr-o cutie cu 13 orificii pentru respiratie) a murit

-in anul 1952: Nathan Boy (in aceeasi cutie) a supravietuit.loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *