Cele mai bune metode de identificare a ovulatiei

Perioada de ovulatie este cea in care, la femei, este eliminat un ovul matur, in ovar prin trompele uterine, pentru ca mai apoi sa ajunga in uter. Acesta perioada de ovulatie este cea care semnifica perioada cand fertilitatea este sporita, iar aparitia unei sarcini are un procentaj mai mare de reusita.

 

In teorie perioada de ovulatie are loc o singura data la un ciclu mentrual, de regula la jumatatea acestui interval. Ciclul mentrual la femei este insa diferit, acesta in mod normal dureaza 28 de zile, insa poate varia mai mult intre 21 si chiar 35 de zile si poate fi influentat de dereglari hormonale sau alte afectiuni.

 

Metode de aflare a perioadei de ovualtie

Femeile sunt cele care cauta si doresc sa afle acesta perioada de fertilitate, pentru a putea avea garantia unei sarcini sau chiar pentru a evita aparitia sarcinii.

 

Metoda calendarului

Aceasta metoda permite doamnelor si domnisoarelor sa-si calculeze perioada de ovulatie. Aceasta apare de obicei cu 12 – 16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Inainte de folosirea acestei metode, femeia trebuie sa-si noteze timp de sase luni ciclurile menstruale. Se calculeaza numarul de zile de la inceputul menstruatiei pana la urmatoarea ca sa poata urmari care este intervalul cel mai mare de zile si care este cel mai mic intre cele doua menstruatii.

 

 

Acum pregatim o foaie si un pix si suntem gata sa calculam.

 

Din cel mai mic interval, intotdeauna scadem 18 zile. De exemplu: daca pe parcursul celor 6 luni de monitorizat menstruatiile, cel mai mic interval de zile a fost de 27 de zile, scazand 18, ajungem in a 9-a(noua) zi dupa ce v-a venit menstruatia. Din cel mai lung interval de zile, scadem intotdeauna 11. Exemplu: daca distanta dintre menstruatiile dvs. a fost cea mai mare de 31 de zile, scadem 11 si ajungem in a 20-a (douazecea) zi de cand v-a venit ciclul. Folosind aceste exemple, delimitam fazele:

 

-perioada infertila: din prima zi de menstruatie pana in ziua a 8-a;

-faza de fertilitate crescuta: intre ziua a 9-a si ziua 20;

-a doua perioada infertila: din ziua 21 pana incepe urmatorul ciclu.

Daca ciclurile tale sunt neregulate, perioadele de fertilitate vor fi mai lungi !

 

Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii, ajuta femeile sa stie cand sunt la ovulatie prin masurarea temperaturii in fiecare dimineata. Dupa ziua in care are loc ovulatia, temperatura bazala a femeii creste cu jumatate de grad Celsius sub influenta hormonului feminin, progesteron. Masoara-ti temperatura in fiecare dimineata(sublingual, axilar, rectal), imediat dupa ce te trezesti – dupa cel putin 5 ore de odihna deplina – chiar inainte sa te dai jos din pat. Este foarte important ca temperatura sa se masoare corect cu acelasi termometru precis in fiecare zi. Daca este posibil, ideal ar fi sa fie luata la aceeasi ora in fiecare dimineata.

 

 

Notati-va zilnic valorile temperaturii din perioada de fertilitate crescuta. Odata ce ati remarcat trei valori succesive peste medie (pe baza masurarilor anterioare din luna respectiva) inseamna ca ovulatia a avut loc. Aceasta perioada fertila dureaza pana in a treia zi dupa ovulatie – a 3-a zi de temperatura crescuta; daca ovulul nu a fost fertilizat, corpul femeii intra in a doua faza infertila. Daca femeia este racita, are o infectie virala, bacteriana, masurarea temperaturii poate induce in eroare.

 

Metoda analizelor de sange

Analiza sangelui este o alta metoda de a identifica perioada de ovulatie, acesta insa nu este foarte precisa. Prin analiza sangelui este masurat nivelul de progesteron, iar un nivel ridicat al acestuia semnifica faptul ca perioada de ovulatie a avut loc. Acest test este recomandat pentru a fi facut inainte cu 10 zile de prima zi a mentruatiei.

 loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *