Un trend care zguduie strategiile de vânzări: personalizarea clientului

Pentru o afacere adaptată la ritmul dinamic al pieței de azi, formula clasică de deservire a clientului nu mai este o metodă de creștere a profitului. Or, actualmente, clienții potențialii cumpărători de bunuri și servicii sunt în căutarea unor tratamente preferențiale, o atitudine care să-i facă să se simtă unici. E un lucru firesc, determinat de nivelul de dezvoltare al relațiilor de piață. Existența concurenței și libertatea alegerii impune companiilor producătoare să identifice tehnici inovatoare de atragere și fidelizare a clienților. O persoană care are posibilitatea să aleagă între același tip de produse oferite de 5 companii, va comanda produsele de la compania în relație cu care s-a simțit cel mai confortabil și i-au fost satisfăcute cele mai multe cerințe.

În vederea adaptării companiilor din sectorul comercial la comportamentul clientului, au fost elaborate un șir de studii, analize, observații etc. Marketingul sec. XXI modifică substanțial strategiile clasice de vânzări/prestări servicii prin orientarea acestor politici către preferințele clientului. Cu atât mai mult acest lucru s-a impus odată cu migrarea comerțului global către spațiul virtual.

 

De ce este esențială personalizarea clientului?

De fapt, personalizarea clientului este mai mult un rezultat decât un procedeu în sine. Prin aplicarea unor tehnici de marketing bine calculat, bazat pe una sau mai multe aplicații care „studiază” timp de câteva secunde preferințele clientului, compania va oferi din primele 1-2 încercări produsul cel mai apropiat de dorințele clientului. Cu alte cuvinte, în baza unor algoritmi se personalizează oferta îndreptată spre client, iar acesta obține într-un timp foarte scurt (dacă vorbim de magazinele online) produsul sau serviciul dorit.

 

 

Personalizarea clientului este noua competiție a comerțului și sectorului de servicii. Companiile care utilizează un marketing inteligent produc bunuri în baza unor cercetări prealabile, iar cele care folosesc încă metode vechi de comercializare luptă cu înverșunare pentru lichidarea mai rapidă a stocurilor. Bineînțeles că există și excepții pentru unele companii de nișă sau anumite sectoare unde producerea nu poate depinde de preferințele volatile ale clientului. Deci pentru a putea înainta în această competiție trebuie să vii cu abordări inovative, bazate pe trenduri, calcule exacte, studierea preferințelor și comportamentelor potențialilor clienți etc.

Spune-mi cine-ți sunt clienții, să-ți spun cât reziști…

Subliniam mai sus ideea: cunoscându-ți foarte bine clientul, vei ști exact ceea ce îl atrage și îl face să cumpere și poți folosi aceste informații pentru a modela cât mai bine produsul sau serviciul tău în funcție de preferințele consumatorului. În același timp, folosindu-se de aceste informații, cei care se vor ocupa de promovare vor ști cum să abordeze potențialul client și pe ce canale de comunicare să ajungă mai repede la el.

La ora actuală majoritatea companiilor mari sau mici utilizează internetul ca platformă pentru promovarea propriilor produse. Excepție nu fac nici companiile din țara noastră, care investesc eforturi și resurse destul de mari pentru atragerea clienților pe cale virtuală și pentru a cuceri topurile căutărilor în motoarele de căutare. Patronii companiilor care se promovează online cunosc despre faptul că un contract cu o agenție SEO în România poate însemna creșterea cifrei de afaceri într-un mod sigur, chiar dacă nu întotdeauna acest lucru se va întâmpla de îndată.

 

 

În concluzie, reiterăm că particularitățile marketingului modern țin de viziunea tot mai dinamică a companiilor precum și de schimbările permanentă ale pieței, astfel că pe lângă alte tehnici de consolidare a afacerii, personalizarea clienților este un must-have categoric.

 

 

 loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *